Sensorische informatieverwerking

Sensorisch betekent zintuiglijk. Onze zintuigen geven ons informatie die we nodig hebbengeven om te kunnen functioneren. De zintuigen zijn de ogen, neus, mond, huid, evenwichtsorgaan maar ook het gevoel vanuit inwendige organen en de gewrichten. Al deze zintuigen beïnvloeden elkaar. De informatie die wordt opgevangen wordt verwerkt in het centraal zenuwstelsel. Zo zijn wij in staat om continu te weten wat er in ons lichaam of in de omgeving afspeelt. Zintuiglijke prikkels kunnen ons rustig maken, denk bijvoorbeeld aan een bad of ontspanningsmassage, maar er zijn ook prikkels die ons juist actief maken denk aan harde muziek of kauwgom kauwen tijdens een lange autorit.

Hoe herkent u problemen in de sensorische informatieverwerking

Bij sommige kinderen verloopt de verwerking van de informatie vanuit de zintuigen moeizamer dan bij andere kinderen. Kinderen met sensorische integratie problemen willen graag soepel reageren op de omgeving maar kunnen dit vaak niet. Een kind dat snel boos wordt of niet wil luisteren, maar ook een kind wat snel druk wordt of zich juist terug trekt in een drukke omgeving. Het gevolg is vaak onbegrip uit de omgeving zoals leerkracht of sporttrainer. Het is belangrijk deze problematiek te herkennen zodat er op de juiste manier hulp aan zowel kind, ouders en bijvoorbeeld leerkracht of trainer kan worden gegeven.

Welke problemen kunnen zich voordoen

  • Aanraking: Van streek raken bij verzorging; tanden poetsen, blote voeten lopen, aanraken van voorwerpen, ineen krimpen bij aanraking, snel pijnsensaties ervaren.
  • Beweging en evenwicht: Angstig bij los van de grond komen, bang voor hoogtes, snel duizelig worden, opzoeken van beweging zoals draaien of rondrennen.
  • Ogen: Snel afgeleid door visuele informatie, veel staren, veel met de ogen knipperen, overgevoelig voor fel licht.
  • Oren: Overgevoelig voor hard geluid, snel afgeleid door geluiden, niet kunnen concentreren door achtergrondgeluiden (radio, tv, telefoongesprek etc), maakt snel zelf harde geluiden.
  • Smaak en geur: Eet alleen voedsel met bepaalde smaken en structuur, kauwt of likt aan voorwerpen die niet eetbaar zijn of toont sterke voorkeur voor bepaalde smaken en geuren.

Wilt u meer informatie of wilt u een afspraak maken neem dan contact op met de praktijk of stuur een email naar ellen@fysiotherapie-lek-yssel.nl